Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde “Kistik Fibrozis” hastalığının teşhisi için ter testi yapılmaya başlandı.
13 Mayıs 2024

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin ARSLAN ;

“Ülkemizde her 3 bin doğumdan 1’inde görülen ‘Kistik Fibrozis’ yenidoğan döneminde barsak tıkanması, yenidoğan ve süt çocukluğunda akciğer enfeksiyonları, bol miktarda yağlı pis kokulu gaita, büyüme ve gelişme geriliği, vitamin eksikliği ve tuz kaybına bağlı tablolar ile başvurmaktadır. Hafiften ağıra kadar değişen geniş bir klinik durum ile gelen hastalık, büyük çocuklarda tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, bronşektazi, parmaklarda çomaklaşma, solunum yetmezliği, kronik sinüzit, pankreas yetersizliği, diabet, siroz hatta yetişkinlerde kısırlık tabloları ile karşımıza gelmektedir.

Bu önemli hastalık, ülkemizde 2015 yılından bu yana yeni doğan bebeklerde topuk kanı ile taranıyor. Taramada tespit edilen olgulara kistik fibrozis hastalığının kesin tanısı ve tedavisi için ‘Ter Testi’ yapılması gerekiyor.
Hastalığın teşhisi için altın standart olan testin yapılmaya başlaması ile birlikte hastalarımızın çevre illere gitmesine gerek kalmamıştır.
Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Tanıtım ve İletişim Birimi

AS